Täällä on pääsiäisen "pääjuhla" lauantaina. Meilläkin oli illallisvieraita. Itse asiassa sama pariskunta, joiden luona olimme pitkänä perjantaina lounaalla. Pitkän perjantain perinteisiin kuuluu täällä kalaruoat, siellä oli rouva - kahden kotiapulaisensa kanssa - valmistanut kallioturskaa. Se on Norjasta tänne suolattuna tuotu erikoisherkku.
PÄÄSIÄISMENU
Alkupalat: ruisnappeja ja hirvilevitettä vaalean sangrian kanssa
Alkusalaatti: Pääsiäissalaatti
Pääruoka: lammaspaisti, puolikkaat perunat, duchesseperunat, jasmin-riisi, marinoidut pavut ja valkosipuliporkkanat
Jälkiruoka: pasha ja kulitsa
Tee, likööri, suklaakonvehdit
* * *
Ohjeet:
Vaalea sangria
1 pullo kuivaa valkoviiniä<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />1 dl triple seciä
3-5 dl jääpaloja
1 kiiwi
2 dl vihreitä viinirypäleitä
0,5 l kivennäisvettä
Sekoita muut aineet kaksi tuntia ennen maustumaan, lisää kivennäisvesi ja jääpalat tarjoamishetkellä. Ohje on Aura Liimataisen.
Päädyimme alkujuomasangriaan siksi, että Koillis-Brasiliassa on jostain kumman syystä perinteisesti pääsiäisenä sangriaa. Tosin melkoisen epäortodoksista: makeaa punaviiniä, vettä ja sokeria. Huh!
Alkusalaatti:
Ohje on Finfoodin ja löytyy alkuperäisessä muodossaan täältä.
Minä tein näin:
1 ruukku tammenlehväsalaattia
1 ruukku jääsalaattia
1/2 kurkku
10 cm:n pätkä purjoa
n. 8 punaista pikkutomaattia
1/2 keltainen paprika
2 säilykepersikan puolikasta
1 dl hillosipuleita
2–3 kovaksi keitettyä kananmunaa
Kastike:
3 kovaksi keitettyä kananmunaa
2–3 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl sinappia
1 rkl sokeria
0,25 tl suolaa
0,25 tl rouhittua pippuria
1 tl tuoretta minttua
1,5–2 dl vatkautuvaa kermaa
Revi salaatit laakean kulhon pohjalle. Kuutioi tai suikaloi kurkku, viipaloi purjo ohuiksi viipaleiksi, halkaise tomaatit ja suikaloi paprika ja persikat. Levitä ainekset salaattipedille. Ripottele hillosipulit päälle. Kuori kananmunat ja lohko tai puolita ne ja asettele salaatille.
Kastikkeen valmistus:
Erota keitetyistä kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Hienonna keltuaiset pienessä kulhossa haarukalla ja lisää viinietikka, sinappi, sokeri, suola ja pippuri. Hiero massa tasaiseksi. Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi ja lisää kermavaahto keltuaisseokseen varovaisesti sekoittaen. Tarjoa kastike erikseen tai nostele salaatille. Kuutioi valkuaiset ja ripottele ne koristeeksi salaatille.
Pääruoka
Lammas on valmistettu ruokala.tv:n ohjeella.
3 kg lampaanviulu
oliivioljyä
rosmariinia, timjamia, laakerinlehtiä ja valkosipulia
Maustetaan kaksi päivää ennen ja laitetaan kylmään.
Tässä menossa uuniin:
Tehdään liemi (1,5 l lihalientä, 0,5 l punaviiniä, 3 rkl hunajaa). Paistetaan 130 asteessa noin 5 tuntia valellen koko ajan liemellä. Valmis, kun sisälämpötila on 70 astetta.
Tässä lammas tarjolla duchesseperunoiden (muusia, 2 keltuaista, suolaa, muskottipähkinää ja 2 tl vehnäjauhoja > pursotetaan ja otetaan väri 250 asteessa) kanssa:
Lisäkkeet:
Valkosipuliporkkanat ja pavut Aura Liimataisen ohjeella.
Leikkaa porkkanat siivuiksi ja paista kevyesti valkosipulin kanssa. Keitä 10 minuuttia.
Pavut marinoidaan vuorokausi seuraavassa liemessä: 1/2 dl öljyä, 1/2 dl vettä, 2 rkl viinietikkaa, 1 rkl soijakastiketta, 2 valkosipulinkynttä, 1/4 tl valkopippuria, 1/2 rkl timjamia
Perunanpuolikkaat on myös Aura Liimataisen kirjasta:
Päällä öljyä, suolaa, paprikaa ja sesaminsiemiä. Paistetaan noin puoli tuntia 250 asteessa.
Viini
Navarra, España: Gran Feudo Reserva 2001 - Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot
Jälkiruoka
Kulitsa, jonka ohjeen olenkin jo laittanut aiemmin ja pasha, joka kuva on kategoriassa jäkiruoat.
Ja pääsiäispupu toi vielä suklaamunankin: